HDMI kabler

Der findes mange forskellige typer HDMI-kabler på markedet, og det kan være forvirrende at vide, hvilket kabel du har brug for til dit specifikke formål. I denne artikel vil vi forklare, hvad et HDMI-kabel er, hvilke forskellige typer der findes, og nogle ting du bør overveje, før du foretager dit køb.

Hvad er et HDMI-kabel?

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) er en digital grænseflade, der gør det muligt at overføre video og lydsignaler i høj opløsning mellem enheder. HDMI-kabler bruges til at forbinde HDTV’er, computere, Blu-ray-afspillere, spillekonsoller og andre multimedieenheder.

Forskellige typer af HDMI-kabler

HDMI-A: Dette er den mest almindelige type HDMI-kabel og findes i de fleste hjem. Det understøtter op til 1080p-opløsning og er bagudkompatibelt med alle tidligere versioner af HDMI-standarden

HDMI-C: Denne type kabel anvendes hovedsageligt i kommercielle applikationer som f.eks. i konferencelokaler eller klasseværelser. Det understøtter op til 4K-opløsning og 60 billeder pr. sekund (fps)

HDMI-D: Denne type kabel bruges primært i bilapplikationer, f.eks. til at forbinde en smartphone med bilens infotainmentsystem. Det understøtter op til 1080p-opløsning og 60 billeder pr. sekund

Konvertering til andre stiktyper

Der findes et par forskellige typer adaptere, der kan bruges til at konvertere et HDMI-signal til en anden type stik, f.eks. DVI, VGA eller komponentvideo. Disse adaptere er nyttige, hvis du skal tilslutte en HDMI-enhed til et ældre tv eller en ældre skærm, der ikke har en HDMI-indgang.

Ting du skal overveje før du køber et HDMI-kabel

Nedenfor er nogle ting, du bør overveje, før du køber et HDMI-kabel.

Skal kablet understøtte 4K?

Hvis du har et 4K-tv eller planlægger at opgradere til et i den nærmeste fremtid, skal du bruge et HDMI-kabel, der understøtter 4K-opløsninger.

Hvor langt skal kablet være?

En generel tommelfingerregel er, at du bør få det kortest mulige kabel, samtidig med at du stadig kan nå alle dine enheder

Længden af det kabel, du har brug for, afhænger af, hvor du planlægger at placere dine enheder. Hvis dine enheder er placeret tæt på hinanden, har du ikke brug for et meget langt kabel. Men hvis dine enheder er langt fra hinanden, skal du bruge et længere kabel, så du ikke får signaltab på grund af afstanden.

Hvilken type stik har mine enheder?

Du skal sørge for, at stikkene på dine enheder passer til stikkene på HDMI kablet. Der findes adskillige adaptere og konvertere, som gør det muligt at tilslutte en HDMI-enhed til en anden type enhed ved hjælp af en anden type kabel. Du kan f.eks. bruge en adapter til at tilslutte en HDMI-enhed til en DVI-enhed ved hjælp af et DVI-kabel. På samme måde kan du bruge en konverter til at tilslutte en HDMI-enhed til en VGA-enhed.